Aktiviteter i Hembygdsföreningen

Streamad föreläsning ”Slott och herresäten” del 1 4 december 2023

Denna kväll var det återigen dags för en streamad föreläsning från Kalmar läns museum ”Slott och herresäten del 1”. Titeln angav innehållet och ett av slotten som vi fick höra mer om var Helgerums slott i Västrums socken. De slott och herrsäten som togs upp är de som kan hittas i Kalmar län

Föredrag om Karl XI och Lunds by 19 november 2023

Hembygdskonsulent Peter Danielsson gästade föreningen och höll föredrag om ”Karl XI  och hans påverkan på vår bygd”. Bondeståndets talman Per Olsson, stamfader till Lunds by var något av en gunstling hos kung Karl XI. Det gjorde att Per Olsson kunde förvärva Lunds by med kungens goda minne efter reduktionen som genomfördes av Karl XI. Peter Danielsson gjorde många kopplingar mellan kung Karl XI och vår bygd. En inspirerande och engagerad berättare gav oss en intressant inblick i 1600-talets historia.

Kura skymning 20 oktober 2023

En tapper skara trotsade vädrets makter och upplevde en annorlunda stämning under Kura skymning. Sedvanlig grillning av fläsk med bröd till kunde avnjutas i den analkande stormen.

Arbetsdag/trivseldag 7 oktober 2023

Arbetsdag/trivseldag vid hembygdsgården i Lunds by. Vi träffades och umgicks samtidigt som vi tog itu med nödvändigt underhåll och förbättringar kopplat till hus och byggnader som tillhör hembygdsföreningen. Höststädning inför vintern. Tillsammans blev arbetet roligt och inspirerande. 

Visafton 22 september 2023

Vimmerbys stolthet Kalle Sellbrink gästade Ladan och bjöd på medryckande och stämningsfulla låtar ur sin breda repertoar. God soppa serverades under kvällen.

Höstpromenad 10 september 2023

Från Lunds by gick promenaden genom skogen till Käringryggens gruvor och informationsplats. Där gav Bertil Lundén och Stefan Filipsson information om gruvans historia.

Hembygdsdag 13 augusti 2023

Söndagen 13 augusti var det dags för den traditionsenliga hembygdsdagen i Lunds by. Dagen inleddes med friluftsgudstjänst kl. 11.00 i hembygdsgårdens trädgård. Dagen innehöll en mannekänguppvisning med representanter från Kalmar län museum och dansuppvisning av Hallingebergs dansgille.

Amerikabesök 5 augusti 2023

I augusti fick föreningen ett celebert besök från Amerika. Personerna som kom var ättlingar till Per Olsson, anfadern till många i Lunds by och som lagt grunden för byns tillkomst. De ville gärna se och uppleva platser de härstammar från och en av dessa är alltså Lunds by. Bertil Lundén var ciceron.

Våffelservering juli 2023

Hembygdsföreningen har haft våffelservering under tre tisdagar i juli. Det har kommit många besökare som avnjutit kaffe med våffla i hembygdsföreningens trädgård. Vi hoppas att de också har kunnat vandra runt i Lunds bys vackra omgivning, besökt Loppis såväl som vägkyrkan i Gladhammar.

Vårvandring i Fårhult 18 maj 2023

Årets vårvandring förlades till Fårhult med omnejd. Vandringen gick genom Fårhults by och förbi olika intressanta platser. Ett tjugotal medlemmar deltog.

Föreläsning ”Blåkulla, häxprocesser och den unika Bergfrukulten i Gladhammar på 1600-talet” 23 april 2023

Inför ett femtiotal intresserade höll Fil dr Per-Anders Östling och Fredrik Hulting (bördig från Gladhammar) en intressant föreläsning bestående av två inslag. I den första delen berättade Per-Anders om hur svart och vit magi uppfattats i historien för att sedan komma till häxprocesserna yttrat sig i 1600-talets Sverige. Det var inte samma utveckling som i resten av Europa. Det ledande skiktet i Sverige var inte särskilt intresserade av att driva på så därför blev det mer en lokal historia i Dalarna under en tioårsperiod. Fredrik tog sedan över med en berättelse från 1600-talets Gladhammar, Bergfrukulten, en otrolig historia om en båtsman Sven som träffade på det underliga väsen som kallades bergfrun eller ”fru Margetha”. Hon lovade att hon kunde hjälpa människorna i Gladhammar att hitta en bergsåder och på sätt utveckla gruvverksamheten. Men i gengäld skulle människorna bli mycket gudfruktiga, be böner, sjunga psalmer och hålla gudstjänster där fru Margetha genom en tolk gjorde sig hörd. Denna historia är mycket märklig i sitt slag och är omnämnd i artiklar. I radioprogrammet Vetenskapsradions historia från 2013, 18 minuter in i programmet, kan man lyssna till historikern Mikael Häll som berättar om bergfrukulten i småländska Gladhammar på 1660-talet som utgör ett unikt rättsfall i svensk historia.

Historien har levt kvar i Gladhammar och troligtvis berättats från generation till generation, där man sagt att en man blivit tagen av bergsfrun och för det fått plikta med sitt liv.

Vi tackar Per-Anders och Fredrik för en intressant föreläsning.

Arbetsdag/Trivseldag vid Hembygdsgården 15 april 2023

Arbetsdag/trivseldag vid hembygdsgården i Lunds by. Ett femtontal arbetsvilliga tog itu med det som behövdes göra efter vintern. Hembygdsgårdens veranda förbereddes för målning senare i vår. Ett staket mot vägen uppfördes och ett område grävdes upp för senare sådd av lin. Vårstädning av både ”Ladan” och hembygdsgården med fönsterputsning av alla fönster. Det blev fint både inne och ute. Tillsammans blev arbetet roligt och inspirerande. Det fanns också tillfälle för pratstunder under fika med smörgås och grillad korv.

Filmvisning ”Dialekten i Västrum, en skärgårdssocken” 31 mars 2023

Denna kväll var det premiär av filmvisning i ”Ladan”. Det var vår grannsocken som stod för innehållet i form av den film som de gjort: Västrumsfilmen – ”Dialekten i Västrum, en skärgårdssocken”. Vi fick ta del hur ortsbefolkningen upplever sin hembygd och de förändringar som skett under deras levnad. Vi fick också uppleva dialekten i Västrum som gav filmen ett genuint intryck. Mer hur filmen kommit till går att läsa på Västrums hembygdsförenings hemsida.

Årsmöte 6 mars 2023

Ett trettiotal medlemmar hade hörsammat kallelsen till årsmöte, som inleddes med ett föredrag av hemslöjdskonsulent Thea Östin. Ett intressant inslag som gav en inblick av linets användningsområden både historiskt och nu. Vi fick en genomgång av beredning av linet blandat med kuriosa kring vad man trodde förr och ritualer vid beredningen. Därefter följde förtäring och sedvanliga årsmötesförhandlingar. Conny Tyrberg omvaldes till ordförande för ytterligare ett år.

Föreläsning ”Ljus på kvinnor” 20 febr 2023

Denna kväll var det premiär för föreningen med digitala framträdanden. En streamad föreläsningen ”Ljus på kvinnor” sändes i ”Ladan” från Kalmar läns museum. Vi fick lyssna på intressanta föreläsare som berättade om bl a Ellen Key som var född i Sundsholm och som blivit en förebild inom utbildning och Kata Dalström som verkade för kvinnors rätt.

Julfest och medlemsmöte 15 januari 2023

Ett trettiotal medlemmar slöt upp till julfesten 15 januari, ett nytt inslag i föreningens verksamhet. Efter julgröt och skinksmörgås var det dags för kåseri kring julen förr. Conny Tyrberg berättade om en julafton 1963 och hur de sedan for till julottan i Gladhammars kyrka med allt vad som tilldrog sig där. Stämningen var på topp! En kort information om verksamhetsplanen där både traditionella och nya inslag finns!

Medlemsmöte och Quizkväll 20 november 2022

Söndagen 20 november bjöds alla medlemmar in till en träff med Quiz och lite gott att äta. Vår quizmaster Sune ställde frågor med aktuellt innehåll och våra pannor lades i djupa veck.

Diskussion fördes sedan kring hur vi går vidare med att utveckla verksamheten för att göra bygden känd och locka intresserade till att besöka och upptäcka Gladhammar med omnejd. Läs mera här om vad som framkom i diskussionerna och vill du bidra med något är du mer än välkommen!

Kura skymning 14 oktober 2022

”Kura skymning” i oktober är ett populärt inslag under hösten och i år uppskattades antal besökare till ett femtiotal. Under kvällen fick vi lyssna på Sven-Olof Johansson och Jan Eklund m fl som spelade och sjöng visor av Dan Andersson. Musiken tillsammans med ljuslyktorna i träden och skenet från eldkorgarna bidrog till en stämningsfull kväll. Som vanligt bjöds det på grillat fläsk med bröd som Bengt och Sune stod för.

Visafton 16 september 2022

I år kom det glada gänget ”Västerviks Glapack” till oss och det blev en kväll med glad musik, många skratt och allsång! En mycket trevlig kväll som blev så uppskattad av de fyrtiotal personer som var där. Varm soppa med tilltugg serverades och senare på kvällen dukades det fram kaffe och kaka. Tack till både artister och de som stod för serveringen!

Renovering av hembygdsgården september 2022

Tak och fasad renoverades på hembygdsgården. Läs mera här.

Hembygdsdag 7 aug 2022

Hembygdsdagen kunde i år gå av stapeln som planerat. Den inleddes med friluftsgudstjänst. Det servererades kaffe med dopp eller våfflor. Våfflorna blev mycket uppskattade så våffeljärnen fick gå för fullt inne i ”Ladan”. En tipsrunda hade anordnats i hembygdsgården där gamla föremål var utlagda och frågor kring deras användning eller benämningar ställdes. Fem vinnare fick fina priser.

”Lasse och hans vänner” stod för musikunderhållningen och Monica Brandborg (bördig från Fårhult) berättade om verksamhet i Fårhults gamla skola efter att den blivit nedlagd och fram till den blev privatbostad. En konstutställning med alster av lokala konstnärer fanns i ”Ladan” med många vackra konstverk, skulpturer och installationer. Konstnärerna hade skänkt vinster till ett konstlotteri som anordnades under dagen. Även lotter från två andra lotterier med hembakt och andra vinster gick snabbt åt.

Dagen blev välbesökt och mycket uppskattad med de utökade inslagen.

Tyvärr var vi alldeles för upptagna med aktiviteterna så ingen fotograferade under dagen!!!

Vårvandring 13 maj 2022

Vandringen i år kombinerades med torpvandring där tre torpgrunder passerades

Medlemsmöte 27 mars 2022

Denna eftermiddag var medlemmar och bygdens invånare inbjudna till ett bygdeinspirations- och idémöte. Under medlemsmötet diskuterades hur hembygdsföreningen med dess resurser skulle kunna organisera aktiviteter och hur den nya fina lokalen med stor tomt erbjuda möjligheter till sammankomster. Även bygden som ett utflyktsmål för besökare diskuterades.
Många idéer kom fram och fortsättningen blir att organisera för en utveckling av dessa. Tack till alla som bidrog!

Kura skymning 29 okt 2021

Kura skymning i Gladhammar var välbesökt även i år. Tomas Åstrand med ytterligare två musikanter underhöll när mörkret föll. Grillat fläsk med bröd smakade bra under den magiska höstkvällen. Tack Sune och Bengt som var grillkockar.

Visafton 1 okt 2021

I den nya samlingslokalen samlades ett 40-tal och fick lyssna till medryckande och stämningsfull musik. Gruppen ”Matabicho” – föreningens egen Per-Olof med sönerna Jonas och David underhöll med musik från 70-talet och framåt. Vi fick lyssna till covers och egna låtar. Varm soppa med bröd, kaffe och kaka serverades under kvällen.

Under kvällen var det premiär för en nyskrivenlåt av Matabicho. Låten är tillägnad bygget av lokalen och alla som bidragit.

Lyssna på låten: Vi har byggt om

Kulturarvsdagen 12 sept 2021 ”Kultur för alla”

För andra året i rad firades Kulturarvsdagen i Lunds by, Gladhammar. Upplägget från förra året utökades med tjärbränning vid smedjan. Ett femtiotal besökare kom och tog del av utbudet. I den nya lokalen rullade ett bildspel om renovering och nybyggnationen i ”Ladan”. Där serverades också kaffe med gott kaffebröd till.

Årsmöte och höstvandring 29 aug 2021

Efter en tid av ovisshet kring om aktiviteter skulle kunna genomföras blev det äntligen lite lättnader. Söndagen 29 augusti kunde årsmötet genomföras med sedvanliga årsmötesförhandlingar, bildspel om ”Ladan” och gott fika. Därefter kunde de som ville följa med på en höstpromenad på grusväg och slingrig stig fram till en grillplats vid Tjursbosjön.

Hembygdsdag och invigning av nya samlingslokalen 8 aug 2021

Med blixt och dunder invigdes den nya samlingslokalen. Efter den traditionsenliga friluftsgudstjänsten var det dags för invigningen och kl. 13.00 när själva programmet skulle börja slog vädergudarna till med full kraft. Åska och ett störtregn gjorde att programmet i all hast fick kastas om. Lasse och hans vänner underhöll med sång och musik inledningsvis. Så småningom kunde Olof Nimhed hålla invigningstalet och det blågula bandet klippas med trumpetfanfar. Eldsjälarna som ägnat stor del av sin fritid att renovera Ladan och bygga samlingslokalen fick ta emot diplom av hembygdsförbundet.

2021 har också präglats av pandemin, men arbetet med att färdigställa samlingslokalen ”Ladan” har kunnat fortgå. Städningen av hembygdsgården gjordes av några få medlemmar på grund av risken för smitta. Vårvandringen genomfördes också där ett mindre antal medlemmar deltog.

2020 blev ett ovanligt år och tyvärr blev vi tvungna att ställa in den sedvanliga hembygdsdagen och visaftonen. Detta med anledning av de rekommendationer som utgått från Folkhälsomyndigheten på grund av Corona-viruset.

Kura skymning 16 okt 2020

”Kura skymning” var välbesökt i år. Vi samlades vid lekparken i Gladhammar där lyktor och eldkorgar lyste upp i höstkvällen. Sune och Bengt grillade fläsk som med mörkt bröd smakade mycket gott. Carl Henrik Fernandi spelade på saxofon och läste egna dikter, som tillsammans skapade en trolsk stämning. 

Kulturarvsdagen 13 sept 2020

Kulturarvsdag var också en nyhet i år. Temat i år var ”Lär känna din bygd”. En promenad genom Lunds by och omgivningen i Gladhammar kunde man göra stopp och scanna av en QR-kod och få veta mer om platsen. Läs mer om den  här.

Höstpromenad 30 aug 2020

Nytt för i år var höstvandringen i augusti. Ett tjugotal samlades i Gladhammar och turen gick till Gruvorna vid Käringryggen. Vi hade tur med vädret denna augustisöndag, varmt och soligt. Vid rastplatsen utmed Tjustleden grillades korv och vi hade en gemytlig stund. Som vanligt detta år höll vi rekommenderat avstånd till varandra.

Vårvandring 15 maj 2020

Kl. 18.00 samlades vi för att tillsammans vandra i vacker natur. Vi utgick från parkeringen i Gladhammar och målet var en udde vid Tjursbosjön Där blev det fikapaus och de som ville kunde grilla. Vi tänkte på att hålla avstånd under vandring och fikastund.

Vid Tjursbosjön

Torpvandring 8 febr 2020

Vandringen gick till några av de torp som funnits i Gladhammar runt sjön Långmalmen. Det blev både fikapaus och grillning.

”Kura skymning” vid smedjan i Gladhammar 2019

IMG_0431Höstkvällen den 18 oktober strömmade ett fyrtiotal, både barn och vuxna till lekparken vid smedjan i Gladhammar. Tända lyktor i träden, eldkorgar som brann skapade en härlig stämning. Under kvällen tändes grillen av kockarna Sune och Bengt. Både fläsk och korv lades på grillen och åts sedan tillsammans med bröd.

Skymningen föll och när mörkret lagt sig inledde Anna och Isis från Westerviks Twirling Troop en eldshow som vi alla fascinerades av, inte minst barnen. Tack till alla som kom och gjorde kvällen till en mysig upplevelse.

Visafton i hembygdsgården 2019

IMG_0370(Edited)Fredagen den 13 september samlades över trettio medlemmar i hembygdsgården för att lyssna till Katarina och Lars Nilsson. De framförde stämningsfullt sånger och visor ur sina breda repertoar, där många kunde nynna med. Under kvällen serverades en god gulaschsoppa och kaffe med kaka. En härlig höstkväll som avslutades med en lite rivigare låt som fick publiken att klappa med. Tack till alla som medverkade till att kvällen blev så lyckad!

IMG_0373

Hembygdsdag 2019

IMG_0342Hembygdsdagen 11 augusti firades traditionsenligt i Hembygdsgårdens trädgård i Lunds by. Dagen inleddes med friluftsgudstjänst där präst Eva-Maria Heedman och kantor Margareta Hjalmarsson tjänstgjorde. Därefter fick de trettiotalet besökande lyssna till gruppen ”4Män”  som sjöng och spelade sånger av Dan Andersson och Evert Taube. Programmet bestod också av ett lotteri där många skänkt fina priser.

 

 

Naturvandring maj 2019

Den 10 maj samlades ett tjugotal medlemmar i Gladhammar för naturvandring till Harsprånget. En liten bro över smala delen i norra änden av sjön Långmalmen. Bron är uppförd 1990-talet där det tidigare varit en äldre bro. I äldre tider gick barnen från torpen på östra sidan av Långmalmen över bron för att till fots ta sig till skolan i Gladhammar. En sträcka på ett par kilometer. Efter att ha njutit av den vackra utsikten och grillat korv vid grillplatsen gick färden tillbaka till Gladhammar, en vandring  genom skog, över åkrar och hagmark.

 

 

 

Hembygdsdag, augusti 2017

Efter friluftsgudstjänsten underhöll spelemännen i blåsargänget ”Bleck Out” med pukor och mässingsblås i hembygdsgårdens trädgård, Lunds by.

 

Visafton, september 2014

Vis- och soppaftonen den sköna septemberkvällen inleddes med glada samtal – ett tjugofemtal personer var på plats i hembygdsgården. ”Salen” är som alltid så fint lämpad för denna tillställning; levande ljus, sorlet och den goda stämningen. Gästartisten för kvällen, musikanten och körsångaren Per Malmborg inledde, tillsammans med sin gitarr, med visor av C M Bellman,  fortsatte med Evert Taube, Cornelis och Bob Dylan. Han har en djup bas, Per Malmborg, som avslutade kvällen med några egna sånger, bland annat den stämningsfulla ”Det finns en plats jag gärna åker till…”

Per Malmborg framför den stämningsfulla visan ”Träd fram du nattens brud” som avslutning på kvällen.

 
 
 
Avtackning av medarbetare

På årsmötet i mars 2014 tilldelades Karl-Erik Andersson, Gunnebo, Kalmar Hembygdsförbunds diplom för förtjänstfullt arbete inom hembygdsföreningen under lång tid. Gunnel Call, Gladhammar, avtackades samtidigt för sin långa tid som styrelseledamot och kassör.

En blomsterbukett överräcktes av en tacksam ordförande.

Visafton september 2012

Ibland stämmer allt. Lokalen, inredningen, färgerna, mat och dryck, sällskapet och inte minst den inbjudna artisten. Så var det den 7 september kl. 19.00 i hembygdsgården. Det kan bli så att en sångartists personlighet, röst och uppträdande passar alldeles extra  i den miljö som den gamla storstugan i Lunds by utgör. Margareta Johansson från Frödinge hade allt det. Hon underhöll med visor av Ted Gärdestad, Cornelis, Owe Thörnqvist, Dan Andersson och många fler från sin rika repertoar – i år firar hon 25-årsjubileum.

Margareta Johanssons klara och samtidigt intensiva stämma till 12-strängad gitarr uppskattades mycket av alla församlade i storstugan.

Kvällen mörknade och ljusen brann, stämningen var god och uppsluppen, gulaschsoppan,  med tillbehör mycket smaklig. Sällskapet på knappt trettio personer fick verkligen en helkväll i den svenska visans tecken.

 

Hembygdsdagen 2011

Gladhammars/Västrums kyrkokör under ledning av Inge Jonsson.

Den 14 augusti firade vi traditionsenligt med friluftsgudstjänst, kaffekorgar, underhållning och lotteri.

Präst var Sara Ahlbom och kyrkokören leddes av Inge Jonsson. Efter gudstjänsten flyttade församlingen till dom med rönnbär dekorerade långborden för att inta medhavd matsäck. I pausen mellan spelningarna såldes lotter av föreningens ordförande. Många blev glada åt fina vinster.

Hela församlingen,  ett 50-tal personer, stämde sedan upp till allsång under ledning av musikerna i bandet Krona och Klaver som stod för underhållningen.

Hembygdsdagen  avslutades med dans på logen.

Ett 50-tal personer hade samlats till gudstjänst i Lindströms loge.I pausen mellan spelningarna såldes lotter av föreningens ordförande. Många blev glada åt fina vinster.

För underhållningen och allsången stod musikgruppen ”Krona och Klaver”.

Gärdsgårdsstängsling sommaren 2009

Efter att störarna spetsats en eftermiddag i juli och slanor har klyvts på Hasses såg, är det dags att börja med det roliga, att sätta upp själva gärdsgårn, att gärdsla.

Det finns många åsikter om en gärdsgårds uformning, om hur många hot en gärdsgård skall gå genom för en långgärdsgård, om hur tät eller gles den bör vara. Här använder vi vidjor som kan styra avståndet mellan slanorna. De får inte vara tätare än att man kan sätta in skohättan emellan, man måste nämligen kunna rädda sig snabbt efter att ha pallat frukt i grannens trädgård!

Söndagen den 27 september 2009. I blåst och sol arbetar Bengt Karlsson, Torgny Egermo, Thomas Hedfors, Sune Ivarsson och Mikael Leandersson.

Vidjorna värms och böjs sedan för att sluta tätt runt störarna.

 

 

Gökottevandring i maj 2011

Våra gemensamma vårvandringar har blivit en fin tradition. Tidigt söndag morgon den 15:e maj gav vi oss iväg till V:a Skälö och Gråberget.

När bilarna parkerats började vandringen på ganska stenig stig. Vädret var perfekt och humöret likaså. Efter endast tio minuters marsch var vi uppe  på toppen.

Med utsikt över Gåsfjärden grillade vi korv över öppen eld och intog vår matsäck.

Efter några minuter hörde vi gökens rop i öster. Till vår glädje fick vi också se den på nära håll då den flög förbi.

Comments are closed.