Aktiviteter i Hembygdsföreningen

2020 blev ett ovanligt år och tyvärr blev vi tvungna att ställa in den sedvanliga hembygdsdagen och visaftonen. Detta med anledning av de rekommendationer som utgått från Folkhälsomyndigheten på grund av Corona-viruset.

Kura skymning 16 okt 2020

”Kura skymning” var välbesökt i år. Vi samlades vid lekparken i Gladhammar där lyktor och eldkorgar lyste upp i höstkvällen. Sune och Bengt grillade fläsk som med mörkt bröd smakade mycket gott. Carl Henrik Fernandi spelade på saxofon och läste egna dikter, som tillsammans skapade en trolsk stämning. 

Kulturarvsdagen 13 sept 2020

Kulturarvsdag var också en nyhet i år. Temat i år var ”Lär känna din bygd”. En promenad genom Lunds by och omgivningen i Gladhammar kunde man göra stopp och scanna av en QR-kod och få veta mer om platsen. Läs mer om den  här.

Höstpromenad 30 aug 2020

Nytt för i år var höstvandringen i augusti. Ett tjugotal samlades i Gladhammar och turen gick till Gruvorna vid Käringryggen. Vi hade tur med vädret denna augustisöndag, varmt och soligt. Vid rastplatsen utmed Tjustleden grillades korv och vi hade en gemytlig stund. Som vanligt detta år höll vi rekommenderat avstånd till varandra.

Vårvandring 15 maj 2020

Kl. 18.00 samlades vi för att tillsammans vandra i vacker natur. Vi utgick från parkeringen i Gladhammar och målet var en udde vid Tjursbosjön Där blev det fikapaus och de som ville kunde grilla. Vi tänkte på att hålla avstånd under vandring och fikastund.

Vid Tjursbosjön

Torpvandring 8 febr 2020

Vandringen gick till några av de torp som funnits i Gladhammar runt sjön Långmalmen. Det blev både fikapaus och grillning.

”Kura skymning” vid smedjan i Gladhammar 2019

IMG_0431Höstkvällen den 18 oktober strömmade ett fyrtiotal, både barn och vuxna till lekparken vid smedjan i Gladhammar. Tända lyktor i träden, eldkorgar som brann skapade en härlig stämning. Under kvällen tändes grillen av kockarna Sune och Bengt. Både fläsk och korv lades på grillen och åts sedan tillsammans med bröd.

Skymningen föll och när mörkret lagt sig inledde Anna och Isis från Westerviks Twirling Troop en eldshow som vi alla fascinerades av, inte minst barnen. Tack till alla som kom och gjorde kvällen till en mysig upplevelse.

Visafton i hembygdsgården 2019

IMG_0370(Edited)Fredagen den 13 september samlades över trettio medlemmar i hembygdsgården för att lyssna till Katarina och Lars Nilsson. De framförde stämningsfullt sånger och visor ur sina breda repertoar, där många kunde nynna med. Under kvällen serverades en god gulaschsoppa och kaffe med kaka. En härlig höstkväll som avslutades med en lite rivigare låt som fick publiken att klappa med. Tack till alla som medverkade till att kvällen blev så lyckad!

IMG_0373

Hembygdsdag 2019

IMG_0342Hembygdsdagen 11 augusti firades traditionsenligt i Hembygdsgårdens trädgård i Lunds by. Dagen inleddes med friluftsgudstjänst där präst Eva-Maria Heedman och kantor Margareta Hjalmarsson tjänstgjorde. Därefter fick de trettiotalet besökande lyssna till gruppen ”4Män”  som sjöng och spelade sånger av Dan Andersson och Evert Taube. Programmet bestod också av ett lotteri där många skänkt fina priser.

 

 

Naturvandring maj 2019

Den 10 maj samlades ett tjugotal medlemmar i Gladhammar för naturvandring till Harsprånget. En liten bro över smala delen i norra änden av sjön Långmalmen. Bron är uppförd 1990-talet där det tidigare varit en äldre bro. I äldre tider gick barnen från torpen på östra sidan av Långmalmen över bron för att till fots ta sig till skolan i Gladhammar. En sträcka på ett par kilometer. Efter att ha njutit av den vackra utsikten och grillat korv vid grillplatsen gick färden tillbaka till Gladhammar, en vandring  genom skog, över åkrar och hagmark.

 

 

 

Hembygdsdag, augusti 2017

Efter friluftsgudstjänsten underhöll spelemännen i blåsargänget ”Bleck Out” med pukor och mässingsblås i hembygdsgårdens trädgård, Lunds by.

 

Visafton, september 2014

Vis- och soppaftonen den sköna septemberkvällen inleddes med glada samtal – ett tjugofemtal personer var på plats i hembygdsgården. ”Salen” är som alltid så fint lämpad för denna tillställning; levande ljus, sorlet och den goda stämningen. Gästartisten för kvällen, musikanten och körsångaren Per Malmborg inledde, tillsammans med sin gitarr, med visor av C M Bellman,  fortsatte med Evert Taube, Cornelis och Bob Dylan. Han har en djup bas, Per Malmborg, som avslutade kvällen med några egna sånger, bland annat den stämningsfulla ”Det finns en plats jag gärna åker till…”

Per Malmborg framför den stämningsfulla visan ”Träd fram du nattens brud” som avslutning på kvällen.

 
 
 
Avtackning av medarbetare

På årsmötet i mars 2014 tilldelades Karl-Erik Andersson, Gunnebo, Kalmar Hembygdsförbunds diplom för förtjänstfullt arbete inom hembygdsföreningen under lång tid. Gunnel Call, Gladhammar, avtackades samtidigt för sin långa tid som styrelseledamot och kassör.

En blomsterbukett överräcktes av en tacksam ordförande.

Visafton september 2012

Ibland stämmer allt. Lokalen, inredningen, färgerna, mat och dryck, sällskapet och inte minst den inbjudna artisten. Så var det den 7 september kl. 19.00 i hembygdsgården. Det kan bli så att en sångartists personlighet, röst och uppträdande passar alldeles extra  i den miljö som den gamla storstugan i Lunds by utgör. Margareta Johansson från Frödinge hade allt det. Hon underhöll med visor av Ted Gärdestad, Cornelis, Owe Thörnqvist, Dan Andersson och många fler från sin rika repertoar – i år firar hon 25-årsjubileum.

Margareta Johanssons klara och samtidigt intensiva stämma till 12-strängad gitarr uppskattades mycket av alla församlade i storstugan.

Kvällen mörknade och ljusen brann, stämningen var god och uppsluppen, gulaschsoppan,  med tillbehör mycket smaklig. Sällskapet på knappt trettio personer fick verkligen en helkväll i den svenska visans tecken.

 

Hembygdsdagen 2011

Gladhammars/Västrums kyrkokör under ledning av Inge Jonsson.

Den 14 augusti firade vi traditionsenligt med friluftsgudstjänst, kaffekorgar, underhållning och lotteri.

Präst var Sara Ahlbom och kyrkokören leddes av Inge Jonsson. Efter gudstjänsten flyttade församlingen till dom med rönnbär dekorerade långborden för att inta medhavd matsäck. I pausen mellan spelningarna såldes lotter av föreningens ordförande. Många blev glada åt fina vinster.

Hela församlingen,  ett 50-tal personer, stämde sedan upp till allsång under ledning av musikerna i bandet Krona och Klaver som stod för underhållningen.

Hembygdsdagen  avslutades med dans på logen.

Ett 50-tal personer hade samlats till gudstjänst i Lindströms loge.I pausen mellan spelningarna såldes lotter av föreningens ordförande. Många blev glada åt fina vinster.

För underhållningen och allsången stod musikgruppen ”Krona och Klaver”.

Gärdsgårdsstängsling sommaren 2009

Efter att störarna spetsats en eftermiddag i juli och slanor har klyvts på Hasses såg, är det dags att börja med det roliga, att sätta upp själva gärdsgårn, att gärdsla.

Det finns många åsikter om en gärdsgårds uformning, om hur många hot en gärdsgård skall gå genom för en långgärdsgård, om hur tät eller gles den bör vara. Här använder vi vidjor som kan styra avståndet mellan slanorna. De får inte vara tätare än att man kan sätta in skohättan emellan, man måste nämligen kunna rädda sig snabbt efter att ha pallat frukt i grannens trädgård!

Söndagen den 27 september 2009. I blåst och sol arbetar Bengt Karlsson, Torgny Egermo, Thomas Hedfors, Sune Ivarsson och Mikael Leandersson.

Vidjorna värms och böjs sedan för att sluta tätt runt störarna.

 

 

Gökottevandring i maj 2011

Våra gemensamma vårvandringar har blivit en fin tradition. Tidigt söndag morgon den 15:e maj gav vi oss iväg till V:a Skälö och Gråberget.

När bilarna parkerats började vandringen på ganska stenig stig. Vädret var perfekt och humöret likaså. Efter endast tio minuters marsch var vi uppe  på toppen.

Med utsikt över Gåsfjärden grillade vi korv över öppen eld och intog vår matsäck.

Efter några minuter hörde vi gökens rop i öster. Till vår glädje fick vi också se den på nära håll då den flög förbi.

Comments are closed.